Over Tuinen Verhaeghen

Tuinen Verhaeghen – de tuinmannen waarop u zomer en winter kan rekenen

Persoonlijke zorg en betrouwbare afspraken: met die twee ingrediënten als stevige basis levert Tuinen Verhaeghen al sinds 2003 de best mogelijke kwaliteit. Van tuinontwerp over tuinaanleg tot en met het perfecte onderhoud van hagen, borders en gazons, planten en bomen, de klant kan steevast rekenen op de hoogste betrokkenheid van ervaren vakmannen.

Het begin

Tuinen Verhaeghen werd in 2003 opgericht door Daan Verhaeghen. Daan volgde een opleiding aan het Land- en Tuinbouwinstituut Oedelem, schoolde zich bij als boomverzorger en behaalde het certificaat van European Tree Worker (ETA). Hij volgde ook nog een cursus tuinontwerp en landschapsarchitectuur, maar moest tussendoor al aan de slag om zijn studies te bekostigen. “Hoewel ik van meet af aan het idee had om zelfstandige te worden, ging ik eerst aan de slag bij Marcel Morsa die een vacature had voor meestergast. Daar kon ik mijn theoretische kennis omzetten in praktijkervaring en kreeg ik de taak alle aanleg- en onderhoudswerken te begeleiden.

Marcel werd mijn leermeester en leerde mij de fijne knepen van het vak. Op een bepaald moment wilde hij stoppen met de zaak en vroeg mij of ik interesse had om een aantal van zijn klanten over te nemen. Een schitterende kans voor een twintigjarige om te starten en een zelfstandige loopbaan op te starten, maar het klinkt allemaal veel eenvoudiger dan het was. Minder dan één jaar later had ik al twee extra mensen aangeworven.”

Compleet aanbod

Aanvankelijk beperkte de activiteiten zich tot onderhoud. “Ik had verschillende grote klanten met dito tuinen en voldoende werk, maar ik wilde meer. Ontwerp en aanleg zijn mijn passie, maar dat kan pas als je als bedrijf groot genoeg bent en meer personeel in dienst kunt nemen. Een tiental jaar geleden was dat eindelijk het geval en sindsdien bieden we het complete aanbod: tuinontwerp en -aanleg, aanleg van tuinvijvers, zwemvijvers en zwembaden, aanleg van opritten en terrassen en de installatie van afsluitingen en houten bijgebouwen zoals poolhouses, tuinhuizen en carports.

Uiteraard blijft ook deskundig onderhoud een speerpunt van Tuinen Verhaeghen.

Niet alleen van gazons, struiken, planten, borders en hagen, maar ook van bomen want dankzij het ETA-kwaliteitscertificaat en de voorafgaande, langdurige opleiding ben ik ook boomexpert. Vandaag werk ik met vier vaste mensen, twee in de onderhoudsploeg en twee in de aanlegploeg. Naargelang de opdracht worden die aangevuld met seizoenkrachten of onderaannemers die specifieke knowhow en ervaring hebben op bepaalde technische vlakken. Als we het zelf niet kunnen, doen we beroep op de beste vakmensen want we leveren altijd en overal de best mogelijke kwaliteit en werken voor onze klanten alsof het onze eigen tuin is. We zijn dan ook pas tevreden wanneer ook de opdrachtgever tevreden is. En een tevreden klant vormt altijd een mooi reclamepunt.”

Een goed tuinontwerp

“Een kwalitatief tuinontwerp start altijd vanuit de behoeften en wensen van de eigenaar”, stelt Daan. “Een goed gesprek over zijn of haar wensen is dan ook het beste begin.”

Maar wat is nu volgens Daan ‘een goed tuinontwerp’? “In de eerste plaats kunnen we de tuin moeilijk los zien van de architectuur van het huis dat er middenin staat. Minimalistische architectuur is bijvoorbeeld moeilijk te combineren met een wilde tuin of Engelse cottage-tuin, maar vraagt een meer gestructureerde aanpak. Het spreekt voor zich dat ook de wensen en verwachtingen van de eigenaars een grote rol spelen. Wat zoekt hij of zij in zijn of haar tuin?

In een tuin moet men zich in de eerste plaats thuis voelen. De tuin is immers het natuurlijke verlengstuk van de huiskamer.

Veel mensen komen amper verder dan hun terras, maar met mijn ontwerp wil ik hen onderdompelen in de pracht van de natuur die een mooie tuin te bieden heeft. Ik wil graag de mensen laten meedenken, ik daag ze graag subtiel uit. Een derde element is het onderhoudsaspect. Als de eigenaar zelf groene vingers heeft en graag in de tuin werkt, is de intensiteit van onderhoud wellicht geen grote factor om rekening mee te houden. In het andere geval zullen we streven naar een onderhoudsarme tuin, met meer verhardingen tussen traag groeiende struiken en planten.

In deze fase staan we ook stil bij de eventuele grotere bouwkundige werken die in de tuin moeten plaatsvinden. De aanleg van een pad of oprit, het bouwen van een carport, terras, tuinhuis, bijgebouwen, sauna, … Komt er een tuinvijver of zwemvijver, hoe zit het met de tuinverlichting, …? Dat zijn allemaal zaken die vanzelfsprekend beter gebeuren vooraleer met de aanplant of de aanleg van een gazon begonnen wordt.”

Wederzijds vertrouwen

In zijn tuinontwerpen besteed Daan ook veel aandacht aan de harmonie. “Het is belangrijk dat huis en tuin een mooi op elkaar aansluitend geheel vormen. Evenzeer moet een goed tuinplan rekening houden met de inplanting van het perceel en het huis. Dat bepaalt immers de inval van het zonlicht en de plaats waar de meeste wind vandaan komt. En dat is dan weer belangrijk als er natuurlijke windschermen moeten voorzien worden. Ten slotte is ook de kwaliteit en structuur van de grond bepalend voor de keuze van de bomen en struiken die we kunnen aanplanten.

Eenmaal dat allemaal besproken is, gaan we over tot het tuinontwerp zelf. Dat gaat altijd gepaard met een beplantingsplan, waarin gedetailleerd staat waar welke planten komen. Dat heeft niet alleen met de vorm te maken, maar ook met verschillende kleuren van de bladeren. Mooie kleurschakeringen in combinatie met een schitterende waterpartij, dat oogt toch veel mooier en natuurlijker dan een egale groene wand?

Eén van onze specialiteiten is de aanleg van verhardingen. Natuursteen, kasseien, of toch liever hout? Het kan allemaal, zowel in strakke uitvoeringen als organische vormen. Bijvoorbeeld rond een zwemvijver zijn ronde vormen een aantrekkelijke optie. Het spreekt voor zich dat we ook terdege rekening houden met het budget dat de klant kan en wil spenderen aan de aanleg van de tuin. Onze klantenservice houdt in dat we ook daar met de klant meedenken. Altijd staat de wens van de klant voorop, wij realiseren immers hun droom. Wij streven daarom elke keer opnieuw naar een goede en warme relatie in een sfeer van vertrouwen van beide kanten.”

Een goed onderhoud

Eenmaal de tuin is aangelegd, dringt een adequaat onderhoud zich op. “Binnen ons team hebben we verschillende ‘specialismen’. Eén daarvan zijn scheerwerken in de meest uiteenlopende vormen, van superstrak tot organisch.

Ook het onderhoud van het gazon ligt ons nauw aan het hart. Wij nemen bodemstalen en bepalen op basis van de testresultaten de optimale groeiomstandigheden van het gras zodat er een mooie, frisgroene mat ontstaat en er geen kleurverschillen optreden. Ook de buxusproblematiek volgen we op de voet. Veel mensen hebben de afgelopen jaren hun buxuspartijen verwijderd omwille van de buxusmot. Wij doen daar niet aan mee en verzorgen de planten tot ze weer gezond zijn. Het is immers niet de schuld van de mot dat het verkeerd is gelopen, maar van de mens.

Bomen snoeien en verzorgen behoort eveneens tot de specialiteiten ‘van het huis’. Bomen leveren een wezenlijke bijdrage aan de tuin en zorgen voor een ‘wow’-effect. Persoonlijk heb ik een zwak voor oude kasteeltuinen. Dat zijn tuinen die al een heel leven achter de rug hebben. Het onderhoud daarvan vormt een echte uitdaging voor mijn kennis als boomexpert. Je haalt er trouwens altijd ideeën uit, die tuinen zijn vaak sober maar stralen pure kracht uit.”

Tuinen heggen bloemen
tuin met zwemvijver

Respect

Wie een tuin onderhoudt, treedt bijna automatisch de privésfeer van de klant binnen. “Vandaar het belang dat wij hechten aan die sterke, wederzijdse vertrouwensband. En dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor mijn werknemers. We maken zeer duidelijke afspraken, respect voor de klant en zijn of haar eigendom wordt er hier ingehamerd.

Sommige mensen hebben bijvoorbeeld kostbare kunstwerken in hun tuin staan. Een aantal daarvan hebben we zelfs eigenhandig mogen plaatsen.

Ook belangrijk is een snelle reactie op vragen, dat is echt een punt van eer voor ons. Zelfs wanneer het hier zeer druk is, staan we klaar om actie te ondernemen en maken we graag tijd. Zomer en winter, er wordt bij Tuinen Verhaeghen nooit stilgestaan.

Eigenlijk is het eenvoudig: als de klant iets vraagt, zorgen wij zo snel mogelijk voor de juiste oplossing.”

Bekijk onze realisaties

Elke tuin is uniek en heeft zijn eigen karakter. Wij luisteren naar uw wensen en zullen u tevens adviseren om een tuin aan te leggen en te onderhouden waar u zich goed in voelt.

Een mooie tuin maakt u het hof.

landscaper-homepage-work-01
landscaper-homepage-work-02

Het gras is niet groener aan de overkant wanneer u Tuinen Verhaeghen inschakelt voor uw tuin of hof.